Babaruha típusok

Kapucnis babaruhák– csak divatosak vagy praktikusak is?

Praktikus-e kisbabának a kapucnis pulóver?

Amikor még nem volt kisbabám és láttam pici gyerekeket jópofa, kapucnis pulóverekben, azt gondoltam, hogy ilyen majd az én gyerekemnek is lesz, mert nagyon trendi és vagány babaruha. Természetesen be is szereztem néhány darabot és az első sétánál – ami nyáron volt – rá is adtam Fridára. Aztán jöttek a hidegebb idők, amikor a kapucni jelentősége megnőtt volna, de úgy éreztem sok esetben inkább egy plusz fölösleges,melegítő réteggé vált.

Milyen a praktikus kapucnis babaruha?

Leggyakrabban a kapucnis babaruhák le nem szedhető és a nyakrésznél nem összehúzható kapucnival készülnek. Babaöltöztetési szempontból az lenne az ideális, ha a fejre föltett kapucni az arcra simul, és nem csúszik le a fej mozgatásakor– így lehet védeni a baba füleit -, ha pedig szükséges, akkor a kapucnit le is lehessen szerelni a pulóverről, a túl sok fejmelegítő réteg elkerülése miatt. Ilyen darabot azonban ritkán, vagy egyáltalán nem lehet találni, ha mégis láttok valahol, akkor azonnal vegyétek meg, mert a megfelelő funkcióival azonban nagyon hasznos babaruha-darab.

Kapucnis babaruhák meleg időben

A kapucnisok közül a babapulóverek a legismertebbek, amelyeken a föltett kapucni melegebb hónapokban egy vékony sapkát is tud helyettesíteni. A keveset mozgó babáknál akkor lehet praktikus, ha nem áll el a fejétől, hanem össze lehet húzni a nyakrésznél, így a füleket is védi  – ez az amit ritkán látni. Amikor már több hónapos a baba és intenzívebben mozog, akkor meg azt tapasztaltam, hogy séta vagy utazás közben mozgatja a fejét jobbra-balra, a kapucni pedig nem marad stabilan, így sapkaként használni nem célszerű. Ha ilyen babapulóveretek van, akkor ezt sétához, utazáshoz nem ajánlom, inkább otthon gyönyörködjetek babátokban és a trendi kapucnisában.

A kapucnis mellények általában béleltek és viseletük kora tavasszal a legideálisabb, mert ilyenkor kényelmes a babának a következő kombináció: hosszú ujjú body, vékony pulóver, vastag (kapucni nélküli) pulóver, nagyon vékony sapka vagy kendő, kapucnis mellény. A mostani tavaszi napsütésben pedig elég a hosszú ujjú body-vékony pulóver-kapucnis mellény kombináció.

A kapucnis nyári ruhák – rövid ujjú body, póló, ujjatlan nyári ruha – általában vékony pamut anyagból készülnek, és a kapucni nem praktikai okokból van a babaruhákon, hanem a divat miatt, így viselésük nem jelent további melegítő réteget a bébinek.

Hűvösebb napokon – bélelt kapucnis babakabát és a kapucnis babapulóver kombinációja

A legtöbb kapucnis babakabát állandó vagy leszerelhető kapucnival készül. A leszerelhetőt találtam a legpraktikusabbnak, mert ha a baba – babakocsiban vagy autós ülésben – sapkát visel és rátesszük a kapucnit is, akkor nagyon melege lesz, ha viszont a kapucnit lehajtva hagyjuk, akkor pedig nyomja a hátát és ott melegíti még jobban. Ennél még rosszabb babaruha-kombináció az, ha a nem levehető-kapucnis kabát alá kapucnis pulóvert adunk, mert a pulcsi kapucni része eláll, így még sapka is kelleni fog, a babánk meg három réteggel a fején nagyon kényelmetlenül fogja érezni magát.

Hűvösebb időben a legjobb kombinációk a kapucnisok beiktatásával sétára, utazásra:

– hosszú ujjú body, vastagabb pulóver, sapka, levehető-kapucnis kabát, aminek a kapucniját csak a baba nem autóban/babakocsiban történő utaztatásánál hagyjunk fönt

– hosszú ujjú body, vastag kapucnis pulóver, kapucni nélküli kabát, és ha a baba megtűri, akkor a kapucnira tehetünk fülvédőt, így a vastag kapucnival kiválthatjuk a sapkát (általában ez csak akkor praktikus, ha a baba alszik, és nem mozgatja a fejét)

Frida szemeiből olvastam:

„Anya rám adott egy pulcsit, ami tele van csillogókkal, meg mintákkal. Jé, ez milyen érdekes! Hmmm, tudom rágcsálni ezt a kis figurát (a zipzár húzókáján lévő kis angyalka díszt). Ez meg mi? Van alul egy fodor is, ezt is megnézem. Indulunk is. Anya a fejemre ad egy sapkát, meg ráhúzza a pulcsin lévő kapucnit. Naaa, ez meleg! Veeee, veee! Jön a kabát, azon is kapucni?!?! Ezt nem gondolja komolyan! Mosolyog, aztán a pulcsis kapucnit végre leveszi és a hátam közepére igazgatja. Beültet a hordozóba, veee, de kényelmetlen! Nyomja a hátamat ez az izé, melegem van, vegyen már innen ki valaki! Elindulunk és nem vesz le rólam semmit! Besüt a napocska, még melegebb van. Anya hátrafordul és leveszi a kabát kapucniját a fejemről. Ehe, ehe – így most már a nyakam is melegebben van. Azt hiszem inkább alszom egy kicsit, hátha hűvösebb helyekről álmodom!” 🙂

A kapucnis babaruhák főleg a divatnak hódolnak, de ha sikerül beszereznetek nemcsak jópofa, hanem megfelelő funkciókkal ellátott darabokat, akkor divatosan praktikus ruhákat viselhetnek a babáitok.

2 című bejegyzés “Kapucnis babaruhák– csak divatosak vagy praktikusak is?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szia Kata,

    egyre jobbak a blog bejegyzéseid. Nagyon sok hasznos információt tartalmaznak, ami majd nagyban meg fogja könnyíteni, hogy hogyan öltöztessem a kisbabámat. Jó előre tanulni! Csak így tovább. Kriszti

    1. Szia Kriszti! Köszönöm szépen, hamarosan indul a hírlevél sorozat is, így még több tippet kaphatsz majd! 🙂 Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*