Babaruha típusok, Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Egyedi babaruha címke

Ugye milyen dühítő tud lenni az, amikor a gyönyörűszép, megörökölt body-ban van ruhacímke, de a méret jelölésének hűlt helye? Vagy amikor a címke nem puha anyagból készül és még Titeket is bizergálna, hát még a babát? Tapasztaltatok már ilyet Ti is? Ilyenkor általában legalulra teszitek, jobb esetben hozzáméritek a babához és kiderül, hogy jó-e rá. Aztán a következő alkalommal, mikor a kezetekbe kerül, megint elfelejtitek, hogy jó volt-e vagy sem. A durva anyagból készült címkét pedig kivágjátok és a következő alkalommal mi történik? Elgondolkodtok, hogy ez most hányas méret is volt? Ez nem baj, az ilyen fajta feledékenység is az Anyaság egyik szépsége :-)!

A következő ötletek, nemcsak a babaruhákba praktikusak, hanem óvodás, kisiskolás korú gyerekek ruháinak nevükkel, ovis jelükkel történő megjelölésére is!

1. Kb. 2 óra szabadidővel rendelkező, „Amíg a gyerek alszik, megcsinálom!” típusú Anyáknak: hímzés

A régi, jól bevált módszer, ami mosásnál sem jön ki és kikapcsolódásnak is nagyon jó. Felsőruházatnál célszerű a nyakrész szegélyébe  hímezni, mert ez hátulról nem látszódik. Ha egyszerű, minta nélküli a babaruha, akkor jól mutat a név vagy a jel akár a ruha elején, az ujjrészen is.

2. Kb. 1 óra szabadidővel rendelkező, „A gyerek a járókában játszik, addig gyorsan megcsinálom!” típusú Anyáknak: textilfilc

Van vasalással rögzítendő és vasalás nélküli változata is. A textilfilcből van olyan, amelyik sötét anyagra is fog. Itt találtok további leírást róluk:

Kretív-hobbi-bolt.hu; Crayola

3. Kb. fél óra szabadidővel rendelkező, „Annyi időm van beleírni a babaruha méretét, amíg a gyerek idemászik!” típusú Anyáknak: alkoholos filc

Az alkoholos filctollal történő írás nem jön ki a mosásnál, viszont sötét anyagon nem látszik, világos anyagon pedig sajnos átüt a ruha túloldalára. Ez akkor működhet, ha van olyan rész a babaruhán, ami vastagabb anyagból van (pl. nyakrész vagy a patentoknál), mert így nem üt át a filctoll. Ezt csak akkor ajánlom, ha tényleg nagyon sürgős, és vékony – S-ses – filccel, mert könnyen szétfut.

4. „Az idő nem számít, csak jól nézzen ki és egyedi legyen!” típusú Anyáknak: egyedi babaruha címke

(Az elkészítési idő ruhánként kb. 15 perc, de megéri! :-))

Hozzávalók:

– alkoholos filctoll: S-ses végű

– szalag: lehetőleg sűrű szövésű, matt szalagot válasszatok (én megint az illatosító párnához tartozókat használtam)

– tű, cérna, olló

Elkészítés:

1. Vágjátok ki a már lekopott feliratú címkét, vagy a nagyon durva anyagból készültet. Óvatosan, hogy az anyagot ne vágjátok meg közben!

2. Írjátok rá a szalagra a szükséges információt: pl. a baba korát, jelét (ha már van), a body hosszát. Én Frida nevét írtam rá – mintha márkanév lenne 😉  – és a body esetében a hosszát. Ezt azért tartom fontosnak, mert tapasztalhattátok már, hogy sok esetben a gyártók által használt méretezés nem egyezik a baba méreteivel. Ezért a body/felsőruházat és a baba esetében a legfontosabb a törzshossz megmérése, mert ezzel biztosra mehettek a megfelelő méret eltalálásában. (A baba ruhaméreteiről és a tényleg szükséges méretekről ITT olvashattok).

A szalagra úgy írjatok, hogy a két szélén maradjon kb. 5-7 mm-nyi hely. Ha levágtátok, akkor a két végét nyílt lánggal égessétek meg (óvatosan!), így nem fog foszlani.

3. Varrjátok a nyakrész belsejébe, a szegélyrészre először a címke bal oldalát apróbb ferde öltésekkel, majd a címke alját (ezek lehetnek nagyobb öltések) és végül jöhet a címke jobb széle.

Arra figyeljetek, hogy csak az anyag tetejébe szúrjátok a tűt, így nem látszódik a ruha külsején.

4. Lehet apróbb öltésekkel végigvarrni az egész címkét, lehet más színű cérnával, az a lényeg, hogy Ti készítitek, és ez teszi egyedivé a babaruhát.

Jó címkézést!

2 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Egyedi babaruha címke” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ez tényleg nagyon egyedi.
    Amit még én tudnék ehhez hozzátenni az a rávasalható matrica.
    Ápiszban kapható un. transzferpapír, amire rá lehet nyomtatni nyomtatóval, akár óvodai jelet is és 1 pillanat alatt rávasalható akár közvetlenül a ruhára is. Mosásnál vízálló! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*