Baba kiegészítők, Baba öltöztetése évszakok szerint, Baba öltöztetése télen

Téli babahordozós ruhák Anyának, Apának és a Babának

A babahordozás örömeit egyre több Anyuka próbálja ki, hiszen nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatra van pozitív hatással, hanem sokkal egyszerűbb közlekedési forma így télen is a babakocsi helyett. Jó időben könnyű eldönteni, hogy az amúgy is melegítő anyai vagy apai test és a hordozó mellett mennyi ruhát adjatok a kicsire. Ez azonban télen sem okoz problémát, hiszen számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a hidegben se okozzon problémát a babahordozás!

 

Téli hordozós ruhák a szülőknek

A téli hordozós ruháknak az az előnyük, hogy babát a lakásban, az otthoninál egy réteggel vastagabb ruhában kell a meglévő hordozóban magatokra kötnötök és arra fölvennetek a téli hordozáshoz még pluszban használt ruhadarabot.

Erre a célra készülnek speciális hordozós kabátok, mellények, poncsók, hordozótakarók is. Ha szeretnétek télre vagy a hűvösebb kora tavaszi-késő őszi időre valamelyiket megvásárolni, akkor a következő szempontokra figyeljetek:

– elől, csípőn és háton hordozásra is alkalmas legyen

– egyedül, segítség nélkül is könnyen fel és levehető legyen (még úgyis, ha a baba már alszik)

– mennyi hideg levegő tud bejutni a ruhadarab alá, főleg a baba nyaka, válla környékén 

 

Hordozós kabát

 

 

Naturbaba, Mamami 

 

Hordozós mellény

 

Mamami

 

Hordozós poncsó

 

 

Hordozós takaró

 

Mamami

 

Meglévő ruhatár felhasználása a téli hordozáshoz

Ha nem akartok erre költeni, akkor megfelel egy bő téli kabát is, vagy egy nagyobb vastag kardigán, pulóver. Érdemes a nagyszülők, szülők szekrényében, használt ruhás boltokban körülnézni, vagy megkérni a kötni tudó ismerősöket, hogy készítsenek egy Nálatok legalább két számmal nagyobb hordozós pulcsit.

Mit vegyetek föl Ti a téli hordozáshoz?

Ha speciális téli hordozós ruhát viseltek, akkor elég az otthoni viselet rajtatok:

Trikó/póló, pulóver, harisnya, nadrág erre a hordozóban lévő bébi és úgy a hordozós kabát. Ha mellényt vagy poncsót vásároltok, akkor szükséges még egy vastag pulóver is rátok.

Ha a meglévő kabátokat, pulóvereket használjátok:

Érdemes rétegesen öltözködni, így egy klasszikus kötött pulóver is meleget fog nyújtani a téli időben.Trikó/póló, pulóver, vastagabb pulcsi vagy mellény, erre mehet a baba hordozóstul és a hordozósnak szánt ruhadarab.

Mit adjatok a babára a téli hordozáskor?

 

Akár vásároltok téli hordozós ruhákat, akár a meglévő ruhatáratok darabjait használjátok föl, a baba öltöztetésére figyeljetek oda, hiszen hordozáshoz is könnyű túlöltöztetni, nemcsak a babakocsis téli sétákhoz.

Ha rajtatok hordozós kabát, mellény, poncsó van és a baba azon belül van:

Adjatok rá hosszú ujjú body-t, harisnyát/rugdalózót, erre mehet egy vastagabb pulóver és alulra egy vastagabb nadrág vagy vastag lábszármelegítő és zokni, valamint a fejére egy téli sapka így mehet a hordozóba majd vegyétek föle erre a saját hordozós téli ruhátokat.

Ha a babát hordozóstul a saját téli ruhátokra kötitek:

A hosszú ujjú body-ra adjatok harisnyát/rugdalózót, erre mehet egy vastag pulóver, alulra egy lábszármelegítő, zokni, vastag nadrág, csizma, felülre pedig kabát, kesztyű, és a fejére egy téli sapka. Csúszós anyagból készült kabátot, overallt nem érdemes ráadni, mert nehéz a gyerek magatokra kötése, hiszen csúszkálni fog; olyan kabát vagy overall a praktikus ilyenkor, ami polár anyagból készül. 

A lábszár plusz védelmére  – pl. harisnyára a lábszármelegítő – azért van szükség, mert a bébi lábai közvetlenül nem érintkeznek a szülő testével, ezért hamarabb át is hűlnek.

5 tipp, hogy mire figyeljetek oda, ha télen hordoztok!

1. Gyakoroljátok a baba magatokra rögzítését egyedül, a téli ruhadarabokban is!

2. Ahhoz, hogy minél kevesebb hideg levegő jusson a babának a téli hordozós ruháitokon át, vegyetek magatokra többféle réteget – pulóvert, mellényt – vagy legyen Nálatok egy nagy sál, ami bármikor jó szolgálatot tehet, ha be kell még takarni a babát!

3. A babát ne öltöztessétek túl, mert a testetek melege is “fűteni” fogja!

4. Ha ügyet intézni, vásárolni mentek, készüljetek föl, hogy ezeken a helyeken nagyon meleg van, ezért Ti magatok se öltözzetek túl a hordozó alá!

5. Nagyon fontos, hogy csúszós, latyakos úton milyen csizmát vesztek föl! Mindig figyeljetek arra, hogy lapos, érdes talpú téli lábbelit viseljetek, ha hordoztok, nehogy babástul csússzatok meg!

 

 

2 című bejegyzés “Téli babahordozós ruhák Anyának, Apának és a Babának” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Magam is egy Natur babás hordozós kabátot használok, imádom, pláne a vidám tekinteteket amiket kapok a szembejövőktől. 🙂
    A cikk nagyon klassz, tökéletes infókat gyűjtöttél össze. 🙂

    1. Szia Zsófi!
      Köszönöm, és látod milyen szuper a hordozós kabát, legalább a Veled találkozóknak is jobb napjuk lesz, nemcsak Neked, hogy a babával lehetsz télen is szorosan! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*