Baba öltöztetése évszakok szerint, Baba öltöztetése nyáron, Babaöltöztetés sorrendje

Hogyan öltöztessük a kúszó-mászó babát?

Source: google.com via www.mammba.hu on Pinterest

Fridától kaptam a legszebb születésnapi ajándékomat: pont aznap kezdett el mászni. Nagyon nagy öröm volt látni, ahogyan elindul a szobájában és csak halad, megy előre a még nem túl összehangolt mozdulataival. Ekkor gondoltam végig, hogy  a szobáján kívül mindenhol – elég hideg – járólap van, és valószínűleg nem fogja kihagyni, hogy kipróbálja a mászást azon is. Így is lett: elmélyedni se volt időm a gondolataimban, mer t mire újra ránéztem, már a követ kopogtatta, a rövid ujjú body-kisszoknya-zokni szettjében :-). Gyorsan fölemeltem – nehogy fölfázzon! – és visszavittem a szőnyeges-parkettás szobájába, ahonnan egy pillanat alatt megint kint volt természetesen. Akkor kérdeztem, néztem körbe, hogy mibe öltöztessem a mászó gyereket, ha hideg padló is van a lakásban? És milyen lehetőségek vannak a hideg padló „felmelegítésére”? Milyen padló ideális egy gyerekszobába?

A padlók témájában segítséget kértem Császár-Sallai Adrienntől, aki férjével együtt működteti a Kreatív Faldekoráció weboldalt, ahol szülőknek és leendő szülőknek segítenek kialakítani az ideális gyerekszobát és csináld magad ötleteket is adnak a dekorációs falfestés mellett. Adri összegyűjtötte, hogy milyen padlót célszerű választani a gyerekszobába, a meglévőt hogy lehet átalakítani, hogy gyerekbarát legyen és még padlódekorációra is ad ötleteket.

Az 5 legfontosabb szempont, aminek a gyerekszoba padlóburkolatának meg kell felelnie:

Strapabíró
Bírnia kell az igénybevételt, de ezt azt hiszem nem kell magyarázni. Érdemes okosan választani az elején, mert a padlóburkolat cseréje nem olcsó dolog.

Könnyen tisztítható
Mivel a gyerekek még nagyobb korban is szeretnek csúszni-mászni a padlón, ráadásul a babák még mindent a szájukba is vesznek, nagyon fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen. Szőnyeg választásakor ez különösen nagy hangsúlyt kap, mert az atkák miatt jobban oda kell figyelni a porszívózásra.

Nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat
Nem mindegy, hogy milyen anyaggal van ragasztva a burkolat, vagy hogy milyen festéket használtak a színezéséhez az előállítás során.

Nem túl kemény
A babák ahogy elindulnak felfedezni a világot rengeteget esnek, borulnak. Ahhoz, hogy minimalizáljuk ezeket a sérüléseket “puhább” burkolatot válasszunk.

Nem túl hideg
Mivel sok időt töltenek a gyerekek a földön a játék során, ezért fontos, hogy ne fázzanak fel.

Passzoljon a szoba hangulatához
Talán nem tűnik fontos szempontnak, de ha harmonikus gyerekszobát szeretnénk, akkor bizony ezt a szempontot is vegyük figyelembe.

Hideg kőburkolat, járólap

A hideg kőburkolat, járólap nem megfelelő a gyerekszobába. Ezt semmiképpen nem ajánlatos választani. Figyeljünk arra is, hogy lehetőleg minél kevesebb vegyi anyag vegye körül a babát. Ha lehet, akkor válasszunk természetes anyagból készült burkolatot vagy szőnyeget.

A baba öltöztetése

Sok helyen a folyosók, nappali szobák járólappal vannak kirakva és elkerülhetetlen, hogy a kúszó-mászó baba kipróbálja. Ha nagyon hideg a kő, akkor a legmegfelelőbb ruhakombináció (még nyáron is!):

-rövid ujjú body (télen hosszú ujjú body)

-vékony pulóver, ha fázna (a baba nyakát fogjátok meg, hogy lehűlt-e, mert a kezei biztos, hogy hidegek)

-cicanadrág vagy harisnya

-„játszós” nadrág (vastagabb anyagból)

-zokni (ha cicanadrágban van)

-puhatalpú cipő, vagy még egy zokni

A túl bő, laza nadrágokat, lányoknál az egybe részes ruhácskákat kerüljétek, mert nagyon könnyen megakadhat a bébi lába és akkor jön a „kopp”!

Túlöltöztetés

Nagyon fontos, hogy nem szabad a babát túlöltöztetni, azaz túl sok pulóvert, nadrágot ráadni, mert az intenzív mozgástól kimelegszik és nagyon könnyen meg tud fázni a túl sok réteg levétele után.

Felfázás

Sokan félnek attól, hogy felfázik a baba, ha hideg padlón mászik, ezért nem engedik ezt. A dupla nadrág, plusz a pelenka szigetel, így elég kicsi az esélye, hogy felfázzon – ezt a gyerekorvos is megerősítette. Órákat azért ne hagyjátok üldögélni a babát a hideg padlón, de felöltöztetve, mászásnál, leülésnél nem lesz baja.

Padlószőnyeg, szőnyeg

Jó választás, mert meleg és puha, valamit jó zajszigetelő is, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. A szőnyeg az atkák kedvenc helye, ezért a porszívózásra naponta szükség van! Emellett még azt is nézzük meg, hogy a szőnyeg milyen anyagból készült. Az a legjobb, ha természetes szálakat tartalmaz, és a színezésénél sem használtak semmilyen vegyi anyagot, ami esetleg káros lehet az egészségre. A nem természetes anyagból készült szőnyegekből kipárolgó vegyi anyagok károsak lehetnek a baba egészségére!

A baba öltöztetése

-rövid ujjú body (télen hosszú ujjú body)

-vékony pulóver, ha fázna (a baba nyakát fogjátok meg, hogy lehűlt-e, mert a kezei biztos, hogy hidegek)

-cicanadrág vagy harisnya vagy „játszós” nadrág (vastagabb anyagból)

-zokni (ha nem harisnyában van)

Hajópadló, laminált parketta

Bár az ilyen padló keményebb, de strapabíró és könnyen tisztítható. Míg a szőnyegből nehéz kiszedni a különböző babás foltokat (például kaki, pisi, büfi, satöbbi 🙂 ), addig a parkettáról csak fel kell törölni. Arra figyeljünk, hogy a tisztítószer lehetőleg ne tartalmazzon vegyszert. Ha túl keménynek vagy hidegnek találnánk a parkettát, akkor tehetünk le valamilyen csúszásgátlóval ellátott játszószőnyeget, egy nagy plédet vagy habtapit (azokat a puzzle-szerűen lerakható habszivacs lapokat).

A baba öltöztetése

Öltöztessétek úgy, mint a „Hideg kőburkolat, járólap” résznél, a második zokni vagy a puhatalpú cipő nem szükséges, illetve a vékony pulóver csak akkor, ha tényleg fázik a baba.

Parafa burkolat

A parafa átmenet a kemény és a puha padlóburkolat között. Előnye, hogy puhább, mint a parketta, meleg, mint egy szőnyeg és antibakteriális. Ráadásul nem reccsen meg, mint a parketta, amire a baba tutira fel fog ébredni, amikor megpróbálunk hangtalanul kisurrani a szobából. 🙂 Abszolút ideális gyerekszobába. A hátránya, hogy jóval drágább, mint a szőnyeg vagy a parketta.

A baba öltöztetése

A „Padlószőnyeg, szőnyeg” részben írtak szerint.

A padlódekorációs ötleteket ITT tudjátok elolvasni.

És nem fog fájni a térde a kemény padlón?

A gyerekorvosok és a védőnők egyöntetű véleménye az, hogy a babának a puha talajon kívül meg kell tapasztalnia más felületeket is. A mászás majd a felállás során elkerülhetetlenek a kék-zöld foltok, karcolások, de ezek nem súlyos sérülések. Ez a tanulás folyamatához tartozik, ezek enyhítésére célszerű dupla nadrágot ráadni, de vannak még további lehetőségek aggódó Anyukáknak:

-baba lábmelegítő: HoppedizBabylegs

-térdvédő babáknak: EcoalaPárnás térdvédő

Frida szemeiből olvastam:

„Végre már nemcsak egy helyen játszhatok. El tudok jutni mindenhova! Ez micsoda? kopp-kopp, hehe, milyen hangosan szól!Kopp-kopp. Ááá, ott van valami érdekes, ez jó, erre fel is tudok kapaszkodni. „Frida, nem szabad!”-hallom Anyát a háttérből. Hehe-hehe, ez nagyon mókás. „Frida, nemnem!” Anya, ezt én is tudom a fejemmel csinálni, hogy „nemnem!” és közben rázom ezt a magas valamit (polc). Na, megnézem mi az a zöld ott. Még egy kicsi és mindjárt odaérek, mindjárt ottvagyok, pár lábhúzás, mindjárt…KOPP! (csend…még mindig csend és most): Veeeee, veeeee, veeee! Ez fájt! Aúúú! Nem is olyan vicces ez, ha a fejem koppan! Veee-veee! Hüpp, hüpp, hüpp, inkább leülök és játszom Anya papucsával!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*