Baba öltöztetése évszakok szerint, Baba öltöztetése nyáron

Hogyan öltöztessük a babát nyáron a lakásban és a szabadban?

Még csak május vége van, de már megtapasztalhattuk az igazi nyári meleget. Persze, nekünk felnőtteknek könnyű a hőségben: fürdőruhát veszünk és víz közelbe megyünk, bekapcsoljuk a légkondit, iszunk egy jó hideg üdítőt. A babával már ezeket nem lehet megcsinálni – kivéve a fürdőruhás részt, ezért olvashattok most a babafürdőruhákról is 🙂. De mégis mennyi ruhát kell a bébire adni nyáron bent a lakásban és kint a szabadban?

Megint az aranyszabály…

…azaz a babának sokkal többet árt a túlöltöztetés, mint az, ha kevesebb ruhadarab van rajta. A túl sok ruhába bemelegszik és aztán a kinti melegből a hűvösebb lakásba érve sokkal könnyebben megfázik a megizzadt test.

Amit nyárra érdemes beszerezni:

– világos színű, pamut anyagból készült rövid ujjú vagy ujjatlan body vagy póló

– laza rövidnadrág, lányoknak szoknya/egybe részes ruha, napozó, mindezek könnyű, jól szellőző anyagból

– vékony pulóver (kapucni nélküli)

– vékony takaró

– kalap, kendő, babanapszemüveg

– strandra: baba fürdőruha, napernyő vagy sátor

Baba öltöztetése nyáron, a lakásban

Ha nagyon meleg van a baba szobájában, akkor lehetőleg ne a légkondicionálót használjátok a szoba hűvösen tartására – vagy csak rövid ideig működjön -, hanem ventilátorral, vagy szellőztetéssel huzatot csinálva (persze a baba ilyenkor ne legyen ott) frissítsétek a szoba levegőjét. A még nem kúszó-mászó babára elég egy rövid ujjú body-t adni, ha nagyon fülledt meleg van, akkor elég csak a pelenka is, nagyon fogja élvezni. Nappali alváshoz esetleg rá lehet adni egy vékony zoknit (ha hideg a lába), éjszakára pedig (amikor a szobában 22-25 fok között van a hőmérséklet) a legpraktikusabb egy nem bélelt, ujjatlan hálózsák, alá pedig egy body. A kúszó és főleg mászó babákra –főleg ahol kő és parkett van – érdemes a rövid ujjú body mellé egy vékony „játszós” nadrágot adni, mert azért nyári hőség ide vagy oda, a padló az hűvös marad.

Baba öltöztetése nyáron, a szabadban

A legfontosabb, hogy a babát nem szabad 11-16 óra között a napra vinni, és ha ezen kívül a napon van, akkor sem direktbe tűzzön rá a nap. 

Fontos kiegészítők babakocsis sétához: nagy karimájú, könnyű anyagból készült babakalap, simléderes babasapka, babanapszemüveg, a babakocsira szerelhető esernyő. Ezekből legalább kettő kombinációját használva jól tudjátok óvni a babát a káros sugaraktól.   

A strandon: nagyon praktikus a napernyő vagy a sátor használata és célszerű árnyékot keresni a babával. Ha napozni szeretnétek, akkor ne a babával kettesben menjetek strandra, hanem egy segítővel! 😉

Baba fürdőruhák

Számos méretben, fazonban és színben kaphatók, a vásárláskor azonban a legfontosabb az, hogy a babának kényelmes és praktikus legyen. Fürdőruhát akkor célszerű venni a babának, ha a vízbe is beviszitek, amúgy elég a pelus, vagy érdemes pucéran hagyni egy rövid ideig. A vízben viszont a hagyományos pelenka helyett úszópelenkát adjatok a babára.

Lehetőleg a baba fürdőruhákra szakosodott boltokban, webshopokban vásároljatok, mert– mint minden a baba testével érintkező ruhadarabnak – itt is elengedhetetlen a jó minőség és az, hogy a könnyen száradó anyagból készüljenek.

Kislányoknak lehet kapni egyberészes és két részes kombinációt; a már sokat mozgó és nagyobb gyerekeknél érdemes az fürdődresszt választani, mert az nem csúszkál mozgáskor és könnyű le és fölvenni.

Kisfiúknak úszónadrágokat árulnak többféle fazonban is.

Néhány baba fürdőruha lelőhely: DecathlonBalambér BababoltBrazilian Bikini ShopBonga

Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű fürdőruhát válasszatok a babának, mert a legtöbb esetben ő még nem tudja mondani, hogy kényelmetlen. Fürdődressz vásárlásánál mindig mérjétek meg a baba törzsének hosszát és ez alapján vásároljatok. Igaz, hogy a baba fürdőruhák is rugalmas anyagokból készülnek, de azok sem a végletekig nyúlnak. A babának a pelusra próbáljátok a fürdőruhát, nagyobb gyerekeknek pedig mindig fehérneműre adjátok rá. Első használat előtt mossátok át a fürdődresszt vagy az úszónacit.

Ami még fontos a baba nyári öltöztetésénél kalap/sapka/napszemüveg/esernyő/fürdőruha mellett: 

– a napozókrém használata

– sok folyadék (Ti kínáljátok gyakrabban a babának)

+ élvezni a nyarat, a jó időt és pihenni! 😉