Baba öltöztetése évszakok szerint, Baba öltöztetése tavasszal

Hogyan öltöztessük a babánkat kora tavasszal?

Mibe öltöztessük babánkat, ha beköszönt a jó idő?
Fotó: Julia Christe (www.juliachriste.de)

Alig vártam, hogy elérkezzen ez az idő: az ablakon beszűrődő napfény ébreszt napok óta. Egyszerűen imádom! Úgy veszem észre, hogy Frida is, mert már egy órával előbb fölébredt ma is és énekelt, meg sikongatott, mint ahogy tegnap is tette. Ha a reggel 6 óra körüli időjárást nézném, akkor bizony a télihez hasonlóan öltöztetném Fridust a sétához, napközben azonban lekerülhetnek a rétegek. Milyen babaruhát adjunk gyerekünkre így kora tavasszal?

Babakocsis séta

Többféle kombinációt is teszteltem eddig, megint a „legaggódóbb” verzióval kezdtem:

– vastag pléd a babakocsiba, bele a gyerek, akin hosszú ujjú body, vékony pulóver (kapucni nélkül), harisnya, kantáros bélelt nadrág, vastag kapucnis kabát, vastag sapka, sál, vastag téli mamusz. És még erre tettem egy plédet, plusz a babakocsihoz tartozó fedőtakarót.

Az eredmény az lett, hogy az amúgy nyugodt természetű, eddig mindent elviselő Frida a séta felénél elkezdte kinyomni magát a babakocsiból és nyűgösködött. Lehet, hogy megint túlöltöztettem? Ez a tény kezdett beigazolódni, amikor a szomszéd ikrek – igaz, ők már 4 évesek, tehát sokat mozognak – megjelentek kabát- melegítőnadrág- félcipő- vékony sapka kombinációban. 🙂

Következett a kevesebb réteges megoldás:

– vastag pléd a babakocsiba, bele a gyerek, akin hosszú ujjú body, vékony pulóver (kapucni nélkül), harisnya, kantáros bélelt nadrág, kapucni nélküli kabát, vékonyabb sapka, sál, vastag téli mamusz, erre ment a pléd, és a fedőtakarót.

Hazaérve levetkőztettem Fridát és éreztem, hogy ez a babaruha-kombináció megint melegre sikeredett. Hiába, első gyerekes Anyukaként mindent meg kell próbálni és tapasztalni, bár jobb lenne elsőre eltalálni – a sok újdonság közepette – legalább az öltöztetéssel kapcsolatos íratlan szabályokat.

A legjobbnak tűnő megoldás a kora tavaszi babaöltöztetésre:

– vékony pléd a babakocsiba (csakhogy magamat is megnyugtassam, hogy nem fázik meg a háta :-)), hosszú ujjú body, vékony pulóver (kapucni nélkül), harisnya, kantáros bélelt nadrág, kapucni nélküli kabát, vékonyabb sapka, sál, mamusz, és pléddel már nem terítettem be, csak a fedőtakarót tettem rá.

Így nem izzadt meg és nem is nyűgösködött a séta során, pedig szépen és melegen sütött a nap.

A vékony pulóver-kantáros bélelt nadrág-harisnya kombinációt helyettesítheti a hosszú ujjú rugdalózó, arra egy nadrág (farmer, vagy thermo anyagból) és úgy a kabát.

Amit fontosnak tartok és megint beigazolódott: a pléd is egy rétegnek számít, tehát ha az „egy réteggel több” elméletet követjük, akkor megint sikerült a saját ruháimhoz képest Fridát két réteggel többe öltöztetnem.

(a mai sétánál elhagytam a vékony plédet is és egyáltalán nem volt gond belőle :-))

Utazás az autóban

A hordozóban történő babaszállításkor így a melegebb idő beköszöntével még jobban figyelnünk kell a babaruhák mennyiségére. Hiszen már nemcsak a fűtés melegítheti az autó levegőjét, hanem a napsütés is. Rövidebb utazásnál célszerű a babára hosszú ujjú body-t, egy vékonyabb pulóvert, egy nadrágot (alatta vékonyabb harisnya, vagy zokni), egy mamuszt ráadni. Én a kabátot a hátára szoktam teríteni, a fejére adok egy sapkát és úgy viszem a kocsihoz, amiket leveszek róla, mikor utazunk és föladom rá, ha kiszáll az autóból. Hosszabb autós utazásnál viszont a hosszú ujjú body-ra megy egy vékony kardigán, alul egy vékonyabb harisnya, vagy zokni rajta egy kényelmes derekú nadrág. Nem adok rá mamuszt, és sapka, sál, kabát sincs rajta.

Frida szemeiből olvastam:

„Tátátátátá. Ez az új hang, amit ki tudok adni, tátátátá. Ez tetszik. Akkor mondogatom még. Hahó! Jön Anya és hozza a kantárost. Akkor biztos megyünk valahova, juhéj!Ez hamar fölment rám, de jön a sál meg valami új sapka. Már megint egy új szerzemény. Áú, ez szoros! Anya! És megint megköti ilyen oldalmasnisan. Nem baj, úgyis kibontom! 🙂 A piros kockás kabátot kapom, az legalább nem melegíti a fejemet (nincs kapucnija)! Cipzár föl és már ültet is bele a babakocsimba. Hát ez meg mi? Bekapcsol? Na ez megint új. Mi ez a vastag itt alattam? Minek ez ide? Nyomja a fejemet hátul, elöl meg beszorított ezekkel az övekkel, veeeveee, ki akarok szállni! És még a mamusz is. Micsoda? Még egy pléd? Már most megsülök. Veeee! Végre, kitolt a levegőre, itt nem is rossz. Elindultunk. Juj! Pont a szemembe süt a nap. Ha így forgatom a fejemet, akkor nem zavar. Csak már megint ez a sapka. Állandóan rajta van a fél szememen. Miért nem lehet rendesen megkötni? Végre megigazítja. Így legalább látok is valamit. Jéé, mennyi fa szalad el mellettünk. És ezek mik? Ilyet még nem láttam, mert eddig feküdnöm kellett a babakocsiban. Milyen hangos! És milyen gyorsan elmegy! Jön még egy, hapci! Fölkavarta a port! Hapci! Egész jó így sétálni, csak ne lenne ilyen melegem…”

Itt a tavasz és elengedhetetlen, hogy sétáljunk a gyönyörű napsütésben, mely nemcsak a babát, hanem a mamát is feltölti, persze ha mindketten az évszaknak megfelelően öltöznek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*