Baba öltöztetése télen, Kisgyerekek öltöztetése

Milyen téli sapkát-sálat-kesztyűt vegyél a gyerekednek?

Tegnap a havazás hatására beleástam magam a gyerekruhás zsákokba, mert szükség volt már a téli sapkákra, kesztyűkre és sálakra. Miközben válogattam a sokféle színű és fazonú sapi között, azon gondolkodtam, hogy mennyi szép gyerekcuccunk van, de elég sokat közülük nem is adok rá a gyerekekre, mert…

… egyáltalán nem praktikusak és állandóan igazgatni kell őket. Ez a sapkák esetében különösen igaz.

Téli sapkák babáknak

Az újszülötteknél nagyon fontos a sapka viselete, védeni kell a fejüket és fülüket a megfázástól. Otthonra vékony pamutsapkát érdemes rájuk adni, a szabadban pedig olyat, ami védi a fülüket is.

Téli sapka babáknak

Amikor a babák fekszenek (pl. babakocsis, autós hordozós utazáskor), akkor a fejüket csak oldalra mozgatják és a picit bővebb sapka a helyén marad, a bébi feje viszont mozog benne, ezért gyakran a fülvédő lesz a szájvédő vagy a sima sapka felcsúszik a füleiről.

Milyen téli sapkát adjatok a pici babákra?

Olyan fülvédős – megkötős sapkát, ami kötött vagy horgolt és a baba fejére passzol (se nem nagyobb, se nem kisebb), mert ez könnyen alakul a fejformára és jó meleg is.

Téli sapka babáknak

Sál-kérdés: kell-e vagy sem a babára?

A fekvő pici babáknál a legpraktikusabb a babasál vagy nyálkendő használata, mert azok hátul keskenyek és patenttal záródnak, így fekvés közben nem nyomja egy nagy „bumszli” a nyakukat. Még az a jó bennük, hogy később a fogzás idején nyálfogónak is használhatóak lesznek.

cica-szurke-salon

Kép: Cseppke babasál (nyomott mintás pamut anyag+thermo réteg)

Kesztyűs-kérdés: 5 vagy 1?

Mindenképpen 1ujjas kesztyűt vegyetek a piciknek és télre javaslom a béleltet. Az is jó, ha overallhoz vagy bundazsákhoz csatlakozó „nullaujjas” kesztyűt adjatok rájuk. Mivel ők nem tudják behúzni a kezüket ha fáznak, ezért szükséges a vastagabb téli kesztyű. Az 5ujjas babakesztyűk nagyon cukik, de egy örökkévalóság az apró ujjakat beleszuszakolni, ráértek majd később ezzel.

Téli sapkák kisgyerekeknek

Az örökmozgóknál már fontos, hogy olyan kiegészítőket vásároljatok, amelyek nem zavarják őket a szabad mozgásban, viszont védik is őket a hidegtől.

Milyen téli sapkát adj a kisgyerekre?

A legpraktikusabb ennél a korosztálynál is megkötős-fülvédős sapka. Ebből a fazonból nagyon népszerűek a kötött/horgolt darabok, illetve a thermo-anyagból készültek. Itt is arra figyeljetek, hogy ne legyen sokkal nagyobb vagy kisebb a sapi a gyerek fejénél, mert össze-vissza fog csúszkálni.

Téli sapka kisgyerekeknek

A megkötősek a legismertebbek – ovis gyerekeknek még az óvónénik segítenek a megkötésben -, de lehet kapni tépőzárral rögzített pántosat is, ezt a gyerek egyedül is be tudja „kötni”.

Téli sapka babáknak

Ha nem akarsz a állandóan a gyerek után szaladgáló és a sapkát a fülére húzogató Anyuka lenni…

…akkor ne adj rá laza fazonú, műszálas (csúszkálós anyagú) vagy kalap formájú sapit! Ezeket ugyanis semmi nem tartja a gyerek fején és nemcsak ő maga veszi le könnyen, hanem le is csúszik a fejéről, mondjuk nagyon szépeket lehet kapni, de nem töltik be a téli sapkáktól elvárt szerepüket.

Téli sapka babáknak

Kislányoknál még megoldás lehet, hogy a „lecsúszós” sapit fülvédővel rögzítitek (ha elviseli).

Fülvédő kislányoknak

Sál-kérdés

A leggyakoribb a kötött/horgolt/thermo-sál a téli gyerek kiegészítők között. A megkötésük általában nem megy önállóan a kicsiknek, bár lehet gyakorolni egy-két ötletes megkötési technikát. Célszerű hátul, a tarkójuknál megkötni, mert úgy nem lobognak elöl a sálvégek és nem zavarja a kötés a nyakát.

Hátránya a hagyományos sálnak, hogy a sok mozgástól összegyűrődik és ugyanúgy kint van a gyerek nyaka elöl is és hátul is, teljesen mindegy hogy kötjük meg.

Szerintem szuper ötlet az örökmozgó gyerekeknek a garbósál: ebből biztosan nem lóg ki a nyakuk, mert olyan mint egy garbónyakú pulcsi levágott felső része.

Cseppke garbósál Cseppke garbósál

Képek: Cseppke garbósál 

Kesztyűs kérdés: 5 vagy 1?

A kisgyerekeknek érdemes mindkét típust beszerezni, mert az 5ujjasban jobban tudják mozgatni a kezüket, ügyesebbek a játszótéri játékokon, a bélelt egyujjas viszont tökéletes a hógolyózáshoz, havazáshoz.

Fontos, hogy mindkét típusú kesztyű hosszú szárú legyen (legalább a csukló alá 1-2- cm-rel lejjebb érjen), mert az nagyon bosszantó, ha a kesztyű mellett a kabátujjba befúj a szél vagy becsúszik a hó.

Gyerekkorunk téli praktikumai

Bizony okosak voltak a mi feljebbmenőink, még ha utáltuk is ezeket a dolgokat (én mondjuk mindkettőt szerettem:)), akkor is szuperül funkcionáltak:

Zsinóron a kesztyűk

Ezzel a módszerrel megelőzhetitek a fél pár kesztyűk pártaláló versenyét a tél végén és az óvónénik is nagyon fogják szeretni, hogy nem kell keresgélni az eltűnt kesztyűdarabokat. Csak ne legyen olyan hosszú a zsinór, hogy a kesztyűk a földet súrolják! 

Ez a kép még ovis koromban készült! Fülvédős sapka és zsinóron lógó kesztyű…:)

Téli sapka kisgyerekeknek

Csősapka

Téli sapka kisgyerekeknek

Mi Arafat sapkának hívtuk és a nagymamám kötötte a hozzá illő fonott pánttal együtt. Amiért nagyon jó, hogy védi a fület és a nyakat is; hátránya, hogy levételekor a frizura lehet, hogy szétcsúszik az elektromosság miatt égbemeredő hajszálak miatt. 🙂

Sajnos kevés helyen, de lehet kapni most is, én is találtam egy thermo anyagból készültet még Fridának:

Téli sapka kisgyerekeknek

Kép: Csősapka (F&F)

Kesztyű-sál-sapka szettek

Ezeket úgy vásároljátok, hogy a sapka legyen jó biztosan (méretben, fazonban), mert a másik két kiegészítő úgyis könnyebben variálható.

Képek forrása  és további sapka/sál/kesztyű ötletek, varrási tippek: https://www.pinterest.com/mammba/baby-toddler-hats/

És egy kérdés: Nektek volt csősapkátok? Szerettétek? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*