Baba öltöztetése télen, Kisgyerekek öltöztetése

Hogyan öltöztessem a gyereket ha fűtött autóval utazunk, aztán kiszállunk a hidegbe?

Gondolom Ti is tapasztaltátok már, hogy az autóban ha az Anyuka hátul ül a gyerek mellett, vagy akár elöl az anyósülésen, ilyenkor a tél beköszöntével mindig megy a “nyúlkálás”:): vagy a sapkát veszitek le a gyerekről indulás után 5 perccel, vagy a kabátot gomboljátok ki, aztán vissza, mert már oda is értetek a boltba, vagy a cipőt rúgta le a gyerek és azt adjátok rá újra. De hogyan érdemes felöltöztetni a babákat és a kisgyerekeket, hogy ne legyen túl melegük az autóban, aztán pedig ne fázzanak meg hirtelen a levegőn?

Ha rövid útra indultok

Akár kisbaba, akár kisgyerek, ha rövid kb. 10-20 percet autóztok, aztán kiszálltok majd, akkor nem kell levetkőztetni a kocsiban a gyerekeket. Maradhat a sapka és a sál is, még a kabátot sem kell kigombolni, vagy a pici babák bundazsákját. Fontos viszont a réteges öltöztetés, azaz a body/póló fölött legyen egy vékonyabb pulóver és úgy jöjjön a vastagabb kabát, ennyi réteg bőven elég az autóból ki-be szálláshoz.

A rövid út során gyakran vásárolni megyünk a gyerekekkel, ilyenkor viszont figyeljetek arra, hogy a bevásárlókocsik általában kint állnak a mínuszokban, amelyeknek nagyon hideg a műanyag és a fém része is egyaránt, tehát tegyetek egy plédet a gyerkőc feneke alá, ha már a bevásárlókocsiban tud ülni! Nem beszélve a piszokról, ami ilyenkor a sáros, latyakos időben a bevásárlókocsik gyerekülésén szokott lenni… (Találtam egy jó ötletet ez utóbbi probléma megoldására, már láthattátok a MammBa Facebook oldalán is: bevásárlókocsi üléshuzat).

Még egy tanács: a boltokban vegyétek le a sapkát, sálat, kesztyűt a gyerekekről és gomboljátok ki a kabátot is (a mirelites pultnál viszont ne töltsetek el sok időt! ;))

A még keveset mozgó babák öltöztetése a hosszabb autós utazáshoz

Nagyon fontos, hogy amíg az autóhoz értek, addig ugye jól fel legyen öltöztetve a baba és aztán kényelmes ruhában utazzon. A legjobb az, ha van rajta egy body, azon egy rugdalózó vagy egy harisnya egy nem szoros derekú nadrággal és egy pulóverrel, valamint egy kapucnis kiskabát, maximum egy sapka (mert a kapucni könnyen le tud csúszni). A kabátot csak terítsétek a vállára, nem kell ráadni. A lábára elég egy meleg mamusz a zoknira/harisnyára. És itt jön egy praktikus megoldás: az egész gyereket takarjátok be egy vastag, puha pléddel.

Így vigyétek az autóba, ugyanis a pléd alatt könnyen be lehet kötni majd a gyerekülés biztonsági övét is ha szükséges, a hátára terített kapucnis kabátot nagyon könnyen ki lehet húzni mögüle és a pléd jól jön az utazás közben is majd, ha elaludna. (Ezek levételét még az anyósülésről hátranyúlva is könnyen meg lehet oldani!) Levetkőztetni akkor érdemes és kell is, amikor az autóban lévő hőmérséklet legalább 21-22 fokos. Ha kiszálltok majd, akkor mehet vissza a pléd és a kabát a hátára, meg a sapka.

Kisgyerekek öltöztetése hosszabb autós utazáshoz

Az örökmozgók esetében is a kényelem a legfontosabb. A legjobb, ha a body-ra adtok egy vékonyabb pulóvert, alulra egy puha derekú nadrágot zoknival, vagy egy leggings-t és a cipőt. A sapkát és a sálat is adjátok rájuk  – kesztyű nem kell – de nem kell őket bekötni. A kabátba bújjanak bele és legyen begombolva/becipzárazva, amíg az autóhoz érnek. Ha nem az Anyuka vezet, viszont ő majd elöl utazik, akkor úgy ültesse be a gyereket az ülésébe, hogy a kabátot vegye le róla és csak a vállaira legyen vetve, kapcsolja be a biztonsági övet és takarja be egy pléddel, amíg az autó bemelegszik. A kabátot és a plédet hátranyúlva is könnyen le lehet venni a gyerekről. Ha az Anyuka hátul ül a gyerkőc mellett, akkor a kabátra kösse a biztonsági övet és majd vegye le útközben a kabátot. A bundás, meleg cipőt/csizmát mindenképp vegyétek le a gyerekről hosszabb utazásnál, mert nagyon bele tud melegedni a lába és aztán könnyen fölfázhat majd a hűvös időben!

Ha egyedül utaztok a gyerekekkel…

Ha kicsi, vagy ha már nagyobb gyerekről van szó, akkor is nagyon praktikus a plédes megoldás, mintha folyamatosan a lámpáknál a gyerek ruháit gombolgatjátok ki és be. Jobb mindig előre megoldani a babaruha-kérdéseket, mert az nagy segítség lesz az utazások során.

Ne felejtsétek: ha nagyon bemelegednek a gyerekek és úgy szállnak ki a hűvös levegőre, pillanatok alatt meg tudnak fázni! (A kevesebb, néha több!)

Frida szemeiből olvastam:

“Anya hozza sálat, meg a sapkát, és jön a kabát is…veeee,veee…de nem szeretem ezt! Viszont rám adja a cipőimet is: dejó, tépem és nyílik is, már ki is bontottam. Anya újra visszazárja. (ez a tépőzáras cipő szépsége…:)) Begombolja a kabátomat, nyámnyám, megrágom, mert utálom, hogy melegem van!!!De már megyünk is,  Anya fölemel és visz a kocsiba. Beültet az ülésembe. Indulunk, juhéééj! Nem látok ettől a sapkától és kezd melegem lenni itt! Veee, veee! Letépem magamról ezt a sapkát! Váh, sikerült! Na így már jobb! Anya hátranyúl és elveszi. Meg szétnyitja a kabátomat. Pfuh, így már jobb. Szeretek autózni. De héééj, miért álltunk meg? Anya megint hátranyúl, visszagombolja a kabátot és a sapkával próbálkozik. Hagyjál már Anyaaa! Hagy is, egészen addig, amíg ki nem nyitja az ajtót. Nem úszom meg a sapkát…de ennyi időre minek?!?!!?” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*