Baba öltöztetése télen, Kisgyerekek öltöztetése

Bundazsák, lábzsák vagy overall – melyiket, mikor válasszam?

A kisbabáknak és kisgyerekeknek télen is szükségük van a levegőztetésre, bár ilyenkor nehezebben indulunk útnak az időjárás és a több rétegnyi ruha gyerekre adása miatt…meg közben aztán nekünk is fel kell öltözni, és mikor már jár a gyerek biztos, hogy el fog szaladgálni, hogy a sapkát nem akarja fölvenni, mi pedig kabátban szaladunk utána a lakásban indulásra készen…Ismerős? 🙂  Szóval erőt kell vennünk magunkon így télen, hogy a levegőre menjünk a gyerekkel.

 

A téli öltöztetésének van viszont két fontos ruhadarabja: az overall és a bundazsák. Milyen típusút érdemes ezekből vásárolni? Amikor már jár a gyerek, de még babakocsiban is utazik, akkor is szükséges a bundazsák? Szükséges lábzsákot is vennem? És az overall alá mennyire kell felöltöztetni? Összeszedtem 6 pontban Nektek a bundazsák és overall előnyeit és hátrányait, korosztályokra bontva.

Egy nagyon fontos dolog: mivel ezek bélelt ruhák, ezért nem szabad túlságosan aláöltöztetni a gyereket! Aggódó Anyaként hajlamosak vagyunk még több réteget ráadni a babákra vagy a kisgyerekekre – csak a biztonság kedvéért 😉 -, de nem szabad, mert utána a meleg lakásba, kimelegedetten visszaérkezve sokkal könnyebben megfázhatnak a gyerekek, mintha kevesebb réteget adtunk volna rájuk.

A bundazsák

Bundazsák babáknak
www.brendon.hu

Bélelt, kívül általában víztaszító anyagból készült, cipzárazható zsák, amelyet gomb vagy gumiszalag segítségével a babakocsira is lehet rögzíteni. Olyat vásároljatok, amelyen vannak kivágások a biztonsági övnek, hiszen ha autóval akarjátok vinni a bébit rövidebb útra (pl. bevásárlás), vagy már ülni tudó babát visztek babakocsis sétára, akkor a bundazsákon kell átvezetni a biztonsági övet. Fontos szempont lehet még, hogy a zsák alja leszedhető és könnyen tisztítható anyagból készüljön, így nagyobb gyereknél is könnyebben használhatjátok.

A lábzsák és a bundazsák gyakran azonos kiegészítőnek van említve, pedig a bundazsák egy téli ruhadarab, a lábzsák pedig a babakocsi kiegészítőjeként kapható, a lábat melegen tartó, rögzíthető „bélelt takaró”.

Hosszabb autós utazásnál a bundazsákot szétcipzárazva, inkább csak takaróként használjátok, mert nagyon bele tud melegedni a bébi.

1. Még nem mozgó, pici baba a bundazsákban

Télen nagyon kényelmes és meleg viselet, hiszen a babát csak bele kell fektetni, becipzárazni és úgy lehet levegőztetni a babakocsiban. A bundazsák ebben a korban azért praktikusabb, mint az overall, mert egy térben vannak a baba végtagjai a testével, így melegebben tartja.

Mit adjak rá a bundazsák alá?

A babára ilyenkor hosszú ujjú body-t, rugdalózót vagy hosszú ujjú body-t, vékonyabb pulóvert és harisnyát adjatok, majd erre jöhet egy kabát, és egy bővebb nadrág, a lábfejére pedig egy mamusz vagy vastagabb zokni, a fejére sapka és a nyakára egy sál vagy kendő. Így tegyétek a bélelt bundazsákba és ilyenkor már nem szükséges takarót rátenni. Ha van a babakocsira rápatentolható fedőtakaró, akkor azt használhatjátok, ha nagyon fújna a szél.

2. Már ülni tudó baba a bundazsákban

kesztyűvel készült bundazsák kisgyerekeknek
www.neobaby.hu

A babakocsis utazás elengedhetetlen téli kelléke a bundazsák, amikor a baba már ülve utazik benne és nem akartok takarókat, plédeket rátenni még pluszban. A bundazsákot ilyenkor a babakocsi ülésének tetejére kell rögzíteni, és átfűzni a biztonsági öveket, így nem fog csúszkálni a gyerek.

Mit adjak rá a bundazsák alá?

Ebben a korban is szükséges a hosszú ujjú body, harisnya vagy rugdalózó kombináció. Ilyenkor viszont már egy vastagabb kardigánt adjatok a kabát alá, mert a kezüket ki szokták tenni a bundazsákból a nagyobbak. Természetesen a kesztyű is elengedhetetlen, valamint a sapka és a sál. A lábra egy vastagabb nadrágot adjatok és egy cipőt – ez lehet textilből készült is – és így ültessétek a bundazsákkal bélelt babakocsiba. Erre már nem szükséges – és nem is nagyon lehet – mást rátenni, rárögzíteni, ezért praktikus viselet.

3. Már járni tudó kisgyerek a bundazsákban

Ennél a korosztálynál a bundazsák inkább csak lábmelegítőként szolgálhat pléd vagy a babakocsi fedőtakaró helyett, ha még babakocsis sétákat is terveztek. Bundazsák helyett érdemes használni a babakocsihoz tartozó lábzsákot, ha van.

Ha mégis a bundazsáknál maradtok: mivel a gyerekre adott téli csizma/hótaposó általában vizes, sáros, ezért arra készüljetek, hogy a zsák belsejében ott lesznek bizony a lábnyomok. Ezért praktikus az a bundazsák, aminek leszedhető a lábfejrésze, vagy nem bélelt, hanem könnyen tisztítható anyagból készült.

Gyapjú lábzsák
www.labzsakok.hu

Mit adjak rá a bundazsák alá?

Hosszú ujjú body vagy trikó és egy vékonyabb pulóver, harisnya, vastag pulóver, vastag nadrág, bélelt téli csizma, kabát, sapka, sál, kesztyű és úgy a bundazsák.

TIPP: Ha eddig nem vásároltatok bundazsákot, akkor a már járni tudó gyereknek nem is szükséges, ilyenkor már az overall a praktikus viselet.

Az overall

Overál babáknak
www.brendon.hu

Egybe részes, bélelt, textilből vagy vízhatlan anyagból készült téli ruhadarab, kapucnival és gyakran leszerelhető kesztyűrésszel, lábfejrésszel árulják. Elől általában cipzáras, de készül patentos kivitelben is.

4. Még nem mozgó, pici baba az overallban

Az overall ennél a korosztálynál annyiból nem praktikus, hogy nehezebb ráadni a babára, mint a bundazsákot. Könnyebb viszont bekötni biztonsági övvel a bébit az autós ülésbe, hordozóba is. Mivel nem kell rá kabátot adni, így a hűvösebb időben szükség van még takaróra is, ha overallban levegőztetjük a fekvő gyereket.

Mit adjak rá az overall alá?

Hosszú ujjú body, rugdalózó vagy harisnya, erre egy vastag pulóver és alulra egy nadrág; vastag zokni vagy mamusz – ha lábfejrészes az overall – vagy téli cipő/csizma, ha nincsen lábfejrésze. Kesztyű is szükséges, ha az overallhoz nem tartozik, valamint sapka és sál.

5. Már ülni tudó baba az overallban

Ilyenkor az overallt viselő gyerek lábait érdemes betakarni, vagy sétánál rátenni a babakocsi fedőrészét, mert azokat jobban éri a hideg.

Mit adjak rá az overall alá?

Hosszú ujjú body, harisnya, vastag pulóver, vastag nadrág, vastag zokni vagy téli mamusz, sapka, sál, kesztyű és a takaróréteg.

6. Már járni tudó kisgyerek az overallban

Az örökmozgók számára a legkényelmesebb és legpraktikusabb téli viselet a bélelt overall. Érdemes belőle beszerezni telente legalább két darabot. Ha babakocsiban vagy autóban is viszitek a már járni tudó gyereket, akkor is az overall a kényelmesebb, mert könnyen ki és be tud szállni. Ha pedig gyalogos sétára indultok, akkor meg azért praktikus, mert nem lóg ki a dereka, ha lehajol, vagy elesik – ilyenkor ugyanis a téli kabát csak kantáros nadrággal együtt ajánlott viselet.

Mit adjak rá az overall alá?

Hosszú ujjú body, vastag harisnya vagy vékony harisnya és leggings, vastag pulóver, sapka, sál, kesztyű, bélelt téli csizma és az overall. Mivel mozogni fog, amitől könnyen kimelegszik, ezért nem szabad aláöltöztetni túlságosan! Ha babakocsival viszitek, akkor érdemes erre az összeállításra rátenni a babakocsi fedőtakaróját, ha nagyon fújna a szél.

Ha még se bundazsákot, se overallt nem vásároltál…

…akkor azt javaslom, hogy ha a gyereked még nem indult el, vásárolj bundazsákot – amin vannak kivágások a biztonsági övnek; ha már tud járni, akkor pedig overallt – amelynek leszerelhető a lábfej és kesztyűrésze…vagy vegyél egy overallá alakítható bundazsákot! 🙂

Bundazsák és overál egyben
www.babyfun.axiomarket.hu

És ne feledkezzetek meg a téli hideg ellen védő arckrémet kenni a gyerekek arcára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*