Baba öltöztetése ősszel, Baba öltöztetése télen, Babaruha típusok, Kisgyerekek öltöztetése

Baba és gyerekruhák esőben, sárban, latyakban, hóban

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a magyar gyerekek mindenféle időjárási viszonyt megtapasztalhatnak: eső, szél, hó, napsütés. A gyerekek imádnak a szabadban játszani, ezt a változékony időjárás sem akadályozhatja meg. Amikor esik az eső vagy csak csepereg, ha nagyon fúj a szél, ha szakad a hó, akkor tanácstalanná válhatunk, hogy milyen ruhát, cipőt adjunk a kisgyerekre, hogy ne ázzon át, ne fázzon meg. Gondolom mindenkinek eszébe jut a “vízálló” jelzéssel árusított ruhák, cipők, csak bizony három kifejezés is használatos erre a tulajdonságra és nem mindegy, melyiket vásároljuk és milyen célra.

Mi a különbség: víz ellenálló, víztaszító és vízálló gyerekruhák, gyerekcipők között?

Víz ellenálló (Water Resistant): ez a legkevésbé ellenálló ruhák, cipők megnevezése, azaz egy rövidebb zivatarban még nem ázik be az ilyen kabát, vagy cipő, viszont folyamatos esőzésben, hóesésben, hóban való játékban nem ez a jó választás. Az ilyen ruhák mind a négy évszakban hordhatóak, könnyű az anyaguk és kényelmes viseletet nyújtanak, viszont ha eső várható, akkor érdemes bekészíteni esőkabátot is! A Water Resistant cipők pedig egy-egy esőzéskor, pocsolyába lépéskor védenek, de havas időben nem ajánlott ilyeneket hordani.

Víztaszító (Water Repellant): az ilyen anyagból készült ruhák, csizmák nemcsak ellenállnak a víznek, hanem taszítják is, ebből adódik, hogy jobban védenek az esős, havas időben a ruhák vagy cipők beázásától. Hátránya viszont, hogy sokkal nehezebb maga az anyag, ezért nem olyan “észrevétlen érzés” hordani, viszont a hűvösebb őszi, nedvesebb időjárásban jól védik a kisgyerek ruháit és lábát is.

 

Vízálló (Waterproof): a vízálló anyagból készült ruhák és cipők egyértelműen a havas és esős téli idő legbiztosabban védő darabjai. Az anyaguk miatt sokkal nehezebbek és melegebbek, de ha ebben van a kisgyerek, nyugodtan állhat is akár vízben, vagy hóban hosszabb ideig, mert sem a csizmája, sem a ruhája nem fog átázni. Fontos, hogy ez alá viszont ne adjatok két rétegnél több ruhát a gyerkőcre, mert nagyon be fog melegedni! Örökmozgó korosztálytól felfele már mindenképp ilyen vízálló ruhákat és csizmákat vásároljatok télre, praktikus, ha a ruhát kapucnis overállként veszitek meg.

A kúszó-mászó gyerekeknek is van megoldás vízálló nadrágra:

Esőkabát és gumicsizma

A jól bevált klasszikus PVC alapú esőkabátok még mindig a legpraktikusabbak a kisgyerekeknek akkor, ha bármilyen évszakban jön egy hatalmas eső és nem lehet előle elmenekülni. Kis helyen elfér, könnyű felvenni és kényelmes, viszont nem melegít, ezért mindenképpen pulóverre vagy kabátra húzzátok. Fontos, hogy kapucnis esőkabátot vásároljatok, és figyeljetek arra, hogy hosszabb fazonú (kb. térdig érő) legyen, így a nadrág sem ázik meg annyira. Kényelmes viselet a kapucnis poncsó is.

A gumicsizma most már divat a felnőttek körében is, a gyerekek esetében viszont nagyon praktikus. Vásárláskor tartsátok szem előtt a minőséget, mert csak az ilyen daraboknál nem fog a víz beszivárogni egy-egy esőzésnél…A gumicsizma ősszel nagyon kényelmes, mert ha lóg az eső lába érdemes ráadni a gyerekre, vagy akkor is, ha kint a szabadban, homokozóban “sarazósan” játszik, hiszen nagyon könnyű letisztítani és nem kell aggódni, ha leradírozza az orrát. Önállóan öltözködő kisgyerekeknek érdemes a “fogantyús” verziót választani, mert így könnyebb le-föl vennie.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*