Baba öltöztetése évszakok szerint, Baba öltöztetése télen

Babaöltöztetés télen – avagy milyen ruhát adjunk a gyerekre, amikor utazunk, sétálunk, de kint hideg van, bent meg meleg?

Amikor beköszöntöttek a hűvösebb idők, kezdtem bajban lenni, hogy mit is adjak Fridára, amikor autóban utazunk hosszabb vagy rövidebb távon, sétálunk, otthon vagyunk. Kint farkasordító hideg van, a kocsiban pedig plusz 24 fok. De amíg a házból eljutunk az autóig, nem fog megfázni? És ha beszállunk, meddig maradjon sapkában és kabátban? Mi a megfelelő öltözet, amiben kisbabánk kényelmesen utazhat?

Mindenekelőtt az a tapasztalatom, hogy célszerű beszerezni bélelt bundazsákot és kapucnis, kezeslábas – vagy csak kezes -, bélelt overállt az alap babaruha kollekció mellé.

Utazás autóban, amikor kint hűvös van

Először – mint első gyerekes, aggódó anyuka – adtam rá egy hosszú ujjú body-t, arra egy vékony pulóvert, jött a harisnya (melybe a pulcsi szigorúan be volt tűrve), a bélelt nadrág, majd a vastagabb pulcsi, sál, sapka, kesztyű, kabát, az elmaradhatatlan kiscsizma, aztán irány a hordozó, és be a kocsiba. Talán fél órát autóztunk a bevásárlóközpontig, és én azt gondoltam, hogy nem vetkőztetem le, mert nemsokára megint kiszállunk. Azért a dzsekit kigomboltam. Kocsiból ki, bevásárlókocsiba be, a boltban szintén nagyon meleg volt (rólam is szakadt a víz), de egy volt a lényeg: Fridus meg ne fázzon! A boltban azért levettem a sapkáját és azt tapasztaltam, hogy csurom víz a haja (ráadásul elég sok és hosszú haja van, tehát van mit összeizzadni). Mivel a hordozó elég szűkös volt már neki – hát még nagykabátban -, így a férjem kivette a gyereket és így vásároltunk tovább, ekkor kiderült, hogy a háta is tiszta víz. De én nem akartam levetkőztetni, nehogy megfázzon! És a procedúra hazáig ugyanúgy zajlott, azzal a különbséggel, hogy mire hazaértünk, addigra elaludt, így az összes holmiból ki kellett hámoznom, hogy a kiságyba fektessem. Aztán pár nap múlva kezdődött a tüsszögés…

Ezután taktikát váltottam és kipróbáltam a „nagy öregek” tanácsát: a gyerekre eggyel több réteget kell adni, mint amit a felnőttek viselnek. A következő alkalommal ez volt az összeállítás: hosszú ujjú body, vékony pulóver, harisnya, vékonyabb nadrág, vastagabb kapucnis pulóver, mellény, az elmaradhatatlan kiscsizma és takaró. Sapka helyett a kapucni volt a fején, a mellényt pedig szétnyitottam, és a bolti-turné után örömmel tapasztaltam, hogy nem izzadt meg.

Hosszabb, hideg télben történő autós utazásra a következő babaruha-szett vált be: hosszú ujjú body, vékony pulóver, kardigán (kapucni nélkül), harisnya, vékonyabb nadrág, az elmaradhatatlan csizma, sapka, takaró, amibe jól bebugyolálva viszem az autóhoz. Körülbelül 20 perc utazás után pedig leveszem a csizmát és a sapkát, marad a takaró és a kényelmes utazás.

Utazás kenguruban, hidegben

Praktikai okokból beszereztünk egy kengurut is, amelyben férjem szokta vinni a lányunkat, de ha ebben szállítjuk télen, akkor több öltözködési szempontot is vegyünk figyelembe. A legfontosabb, hogy a gyerek beleférjen a kenguruba overallostól és számítsunk a plusz hőmérsékletemelő tényezőkkel, azaz a gyereket cipelő szülő testhőmérsékletével és a kenguru anyagával.  A jól bevált, izzadás-mentes babaruha összeállítás a következő: hosszú ujjú body, harisnya, vastag zokni (ez azért fontos, mert a lábak kilógnak), vastagabb pulóver (kapucni nélküli), sapka, sál, kesztyű, bélelt, kezeslábas overáll. (a bélelt kantáros nadrág-kabát kombináció is megoldás lehet, csak a kabáttal egy baj van a kenguruban, hogy fölcsúszik és nehéz kényelmesre igazítani).

A vékony pulcsi-vékony nadrág kombináció minden esetben helyettesíthető a praktikus rugdalózóval is. A bélelt kantáros nadrág-kabát kombináció is nagyon praktikus, mert bébink dereka sosem fog kilógni, ha emelgetjük.

Séta a hidegben

Mínusz 10 fok alatt nem szabad kivinni a babánkat a levegőre, csak ha nagyon indokolt. Ha azonban melegebb van, jót tesz a friss levegő a babának és mamának egyaránt, csak nem szabad 20-30 percnél tovább kint maradni. A babakocsis séta azért egyszerűbb, mert a babát, ha jól betakarjuk, nem fázik meg. Két opció is bevált:

 1.  hosszú ujjú body, harisnya, vékonyabb nadrág, vastag pulóver (kapucni nélkül), sapka, sál, kesztyű (ujj nélküli), vékonyabb kezes overáll és a babakocsiba egy cipzárazható, bélelt bundazsák, a babakocsi védőtakarója (ha van).
 2.  hosszú ujjú body, harisnya, vastagabb nadrág, vastag pulóver (kapucni nélkül), sapka, sál, kesztyű (ujj nélküli), vastag, bélelt kapucnis kezeslábas overáll, pléd a babakocsiba, a babakocsi védőtakarója (ha van).

Frida szemeiből olvastam:

„Kaptam egy új játékot! De érdekes, színes és csörög benne valami. Jól megrázom, mert ez nagyon tetszik! Anya, nézd! Így még jobb, hogy a járóka rácsához ütögetem. Jön Anya. Meg is mutatom neki. Mosolyog, neki is tetszik! Ki is vesz a járókámból és a hideg ágyra (bőrhuzatú kanapé) fektet. Hát meg mi? Egy meleg nadrág, amit a harisnyára húz, de így nem jó, héééj! Aúú! Ez a valami szorítja a hasamat és nagyon melegem van. Aztán meg felülre is jön pulcsi, meg még egy. Ez már nagyon meleg, kezdem unni ezt a sok macerát. Vissza akarok menni a játékomhoz! Anya felemel. Dejó, készen vagyunk. Mégsem, mert megint visszafektet és rám ad egy meleg kabátot, aúú, ez fájt! Behajlította a karjaimat, mert a kabát ujjába nem fért bele máshogy. Na ebből már elég, most inkább sírok. Veeee, veee! Végre megint felültet, de most meg mi ez? Egy meleg sapka, alig hallok valamit, mert a füleimre lapul, meg egy sál a nyakamra. Most már elegem volt, segítsééég, megsülök! Na végre, felemel és beültet a hordozómba. Na nee! Ez nagyon kényelmetlen, hát én ebbe nem is férek már el! Anya! Nem akarok ebben ülni. Veeeee, veeee! Anya megnyugtat, mosolyog és rám ad egy csizmát – már csak ez hiányzott, de nem baj, hamar le tudom rúgni magamról:-)  – , meg a kezemre valamit, amin hóember van. És jön a zöld takaróm. Most már elég volt! Veeee, veeee! Itt van Apa. Megfog, és végre kivisz. Milyen jó, ha visz a kezében. Jujj, de hideg van! Az autó már brümmög, betesz hátulra. Itt megint meleg van. Szól a zene. Nem is rossz, de én ki akarok mászni ebből a hordozóból már! Végre beszállt Anya is. Indulunk!!! Mennyi fa szaladgál mellettünk és milyen fehérek! Csak az a baj, ha oldalra nézek nem látok a bal szememmel, mert a sapka rálóg. Nem baj, a másik szememmel is látok, csak nagyon melegem van. Milyen érdekes ízű ez a sál, és vicces rágcsálni a kabát zsinórját is. Anya hátrahajol és kigombolja a kabátot. Meg végre látok is. Megállunk. Megint begombol, meg betakargat a takaróval, amit én már régen lerúgtam magamról. Megint hideg van. Mennyi ember! Húú, mennyi lámpa! És milyen meleg van. Most már vegyetek ki innen! Anya leveszi végre a sapkámat. Na, így azért jobb. Aztán egyszer csak Apa a kezébe vesz. Végre, így már minden rendben, szabadon mozoghatok és nincs melegem.”

A védőnők és gyerekorvosok szerint sokkal veszélyesebb, ha nagyon beöltöztetjük kicsinket, mert sokkal könnyebben megfázik akkor, ha megizzad. Így hát kedves aggódó Anyatársaim, tényleg fogadjuk meg az aranyszabályt – „egy réteggel több babaruha” – és ne akarjuk túlöltöztetni a picinket!

Végül egy fontos bőrápolási tanács a hidegben: mindig kenjük be a gyermekünk arcát védőkrémmel!

Ezt is érdemes elolvasnotok: Hogyan öltöztessem a gyereket ha fűtött autóval utazunk, aztán kiszállunk a hidegbe?

 

4 című bejegyzés “Babaöltöztetés télen – avagy milyen ruhát adjunk a gyerekre, amikor utazunk, sétálunk, de kint hideg van, bent meg meleg?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia!

  Nagyon jó kis cikk. Én teljesen magamra ismertem, mert én is első gyermekes anyuka vagyok. 🙂 Az öltöztetés nálam is nagy dilemma, és mindig rájövök, hogy kicsit túllőttem a célon. De próbálom betartani, amiket írtál. A férjem mindig azt mondja, hogy nagy a különbség aközött, hogy fázik vagy megfázik a gyerek. És rájöttem, hogy igaza van. Attól, hogy nem öltöztetem úgy, mint egy eszkimót a babát legfeljebb fázni fog, de ha túlöltöztetem és megizzad, akkor megfázni.
  Már várom a további tanácsokat!

  1. Szia Adri! Örülök, ha segíthettem a bejegyzésben leírtakkal. A mostani cikkem a babaruhák történetéhez kapcsolódik, remélem ez is tetszeni fog majd. Üdv, Kata

 2. Szia!
  Nagyon jó a cikk. Első gyerekes anyukaként nem mindig tudom eldönteni, hogy mennyire öltöztessem fel lassan 3 hónapos kislányomat, ha elmegyünk valahova. Bár olyan is van amikor én úgy gondolom, hogy elég egy body, hosszú ujjú felső, harisnya, nadrág, vastag overál, a család szerint pedig nem, kell a takaró is, meg pulcsi. Utána meg csodálkoznak, hogy tüsszög. De ha nem adom rá akkor meg megy a sértődés, és hiába mondom, hogy én vagyok az anyja, el tudom dönteni mi a jó neki, jön az, hogy mi már felneveltük a gyerekeinket. Igen, ez igaz, de akkor még más szokások voltak minden téren mint most.

  1. Szia Adrienn!

   Köszönöm, nekem is gyakran okozott-okoz problémát a ruharétegek száma és én is átéltem, amit Te, hogy a család próbál “jótanácsokkal” ellátni. Én azt csináltam, hogy meghallgattam őket, megköszöntem a tanácsaikat és aztán úgy csináltam mindent, ahogy én gondoltam! 🙂 Még a mai napig kapok aggódó rokonoktól kérdéseket: Nem fog megfázni? Nem kéne még egy pulcsi? De én az ösztöneimre hallgatok és az időjárást figyelem, nem azt, hogy ki mit szeretne látni a gyereken. Nem könnyű ez, tudom, mert nem szeretnéd megbántani őket sem, de ne aggódj, biztos, hogy az a jó, ahogy Te Anyaként érzed! Jó babázást kívánok, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*