Baba öltöztetése nyáron, Kisgyerekek öltöztetése

Hogyan NE öltöztessünk túl egy kisgyereket nyáron?

Baba túlöltöztetése a melegbenAranyszabályként szoktam emlegetni a jól bevált mondást, hogy a babákat úgy érdemes öltöztetni, hogy egy réteggel több ruhát adunk rájuk (a takaró is rétegnek számít ebben az esetben), mint ami rajtunk van. Tehát ha mi egy pólóban vagyunk, akkor érdemes még egy vékony pulóvert rájuk adni, vagy egy takarót rájuk tenni. De, ez alól az aranyszabály alól vannak kivételek, ilyen a kánikula és az adott évszakban nem a megszokott időjárás. Ilyenkor mi alapján öltöztessük a piciket? És a nagyobb gyerekeket?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az időjárásunk már nem a megszokott rendben működik. Ezért nem azt kell figyelembe venni, hogy “még csak tavasz vége vagy nyár eleje van, ilyenkor még úgysincs kánikula!”, hanem ki kell nézni az ablakon, vagy kilépni az erkélyre és ha érzi az ember, hogy már reggel 7-kor kellemes idő van, akkor aszerint érdemes a gyerekeket is felöltöztetni. 

A másik, hogy az “egy réteggel több” szabály főleg az újszülöttekre és a még nem szaladgáló picikre vonatkozik, de a nagy melegben őket sem kell beöltöztetni. Rájuk a kánikulában elég a pelus és egy vékony takaró (ha feltámadna a szél), ha pedig valahová menni kell, akkor egy ujjatlan vagy egy rövid ujjú body és a fejükre egy napkalap.

A nagyobb örökmozgókat viszont nyugodtan ugyanannyi ruhába öltöztessük, mint amennyit mi veszünk fel.

Ámulok és bámulok, amikor a 35 fokos kánikulában meglátok egy 3 évest sötét, rövid ujjú pólóban és hosszú farmernadrágban, zárt cipőben, zoknival! Ez a lehető legrosszabb, mert így fáznak meg a legkönnyebben: megizzadnak a naptól és a mozgástól is, aztán a hűvös lakásban  – főleg ha légkondi is van – meg jól megfáznak.

A legjobb, ha a nagy melegben a már járni tudó kislányokra könnyű, pamutból készült, világos színű nyári ruhát adtok, szandállal (zokni nélkül) vagy ha kinti játék van, akkor egy pamut rövidnadrág is elég egy trikóval, vagy anélkül. A homokozáshoz nyugodtan le lehet venni a szandit róluk, mert a homokban – egyenetlen talajon – való mászkálás a lehető legjobb a lábuknak!

Kisfiúknál pedig könnyebb a választás: rövidnadrág és világos trikó, szandállal. 

Ha nagyon muszáj a cipő a kinti játéknál, akkor a zárt orrú szandált ajánlom egy nagyon vékony pamutzoknival (az organikus bambuszból készült zoknik nagy nedvszívó-képességűek, érdemes kipróbálni!)

Kiegészítőknek mindkét nemnél karimás kalapot, sapkát érdemes választani, vagy a lyukacsos anyagú baseball-sapkát, ha nem veszi le a gyerek a fejéről.

És még egy tipp: azért mert gyerekről van szó, még ugyanúgy érzékeli a meleget, mint mi. Amikor felöltöztettük, de látjuk, hogy a lakásból kilépve már nedvesedik a haja a tarkójánál vagy a halántékán, akkor biztosan melege van! Ilyenkor meg kell szabadítani 1-2 ruhadarabtól, kiegészítőtől! Ha nincs mit levenni róla, akkor viszont adjatok neki inni rögtön, mert nagyon könnyen kiszáradhat a melegben!

Kép forrása: MammBa Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*