Baba és gyerekcipők, Magyar babacipő webáruház

Mit jelent az, hogy supinált gyerekcipő?

Nemrég hallgattam az egyik kereskedelmi rádió csatornát, ahol egy magyar supinált gyerekcipő-készítő cég hirdetése szólt. Elgondolkodtam, hogy vajon a szülők tudják mi a céljuk ezeknek a gyerekcipőknek?

 

Korábban már írtam a gyereklábak anatómiájáról és annak a járás megkezdésével történő változásairól, de egy fontos dolgot szeretnék újra kiemelni: a kisgyerekek bokái befelé dőlnek a járás megkezdésekor. Ez teljesen normális és ezért van szükség első babacipőnek egy erős kérgű, a bokát jól tartó, széles lábfejrésszel rendelkező szandálra vagy cipőre a járás megtanulásához. Ha megnézitek a járni tanuló gyerek lábait akkor látható, hogy a bokák befelé dőlnek, és a lábak gyakran „X” formát vesznek föl. Ha egy képzeletbeli függőleges vonalat húztok hátul, a gyerek sarkánál, akkor ahhoz képest a boka bedőlésének mértéke 10 fokos szögig teljesen normális, a megfelelően kiválasztott első cipő segítségével ez egyenesbe fog kerülni. Ha ez a szög nagyobb 10 foknál, akkor van szükség speciális gyerekcipőkre, orthopéd cipőkre, súlyosabb esetekben (20 fokos dőlésszög esetén) műtétre.

A supinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött, azaz általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ezzel a lábfejtartással csak az a gond, hogy a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével jár. Mivel ezek a cipők általában merev talppal készülnek, jóval nehezebb bennük a járás. Ha a gyereknek olyan nagymértékű a bokájának bedőlési szöge, hogy orvosi kezelésre szorul, utána az utókezeléshez praktikus lehet egy supinált cipő viselése.

Source: tanodacipo.hu via MammBa on Pinterest

 

 

Supinált gyerekcipőket többek között a következő gyártóktól vásárolhattok:

SupykidsSzamosMaus TanodaSalus, Enquist

Amennyiben tényleg komoly rendellenesség mutatkozik a gyerek lábfején, mindenképp javaslom az egyedileg és csakis az ő lábára készített orthopéd cipő viselését!

A lúdtalp és az egyéb lábdeformitások elkerülése érdekében próbáljatok arra törekedni, hogy a kisgyerek sokat járjon mezítláb – nyáron füves talajon, télen a szobában egy puha matracon – és végeztessetek vele naponta rövid lábtornát: például lábujjhegyen járás („óriás vagyok”) – guggolva járás („törpe vagyok”) vagy a lábujjaival szedjen össze tárgyakat a földről. Mindemellett pedig a már a járás kezdeténél vásároljatok neki a bokát tartó, magas szárú, erős kérgű, hajlékony talpú benti és kinti cipőt is.

Source: flickr.com via MammBa on Pinterest

3 című bejegyzés “Mit jelent az, hogy supinált gyerekcipő?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. MI eddig a Supi+ (Bokor cipő) lábbeliket, szandált használtuk, ezek nagyon jók. Sajnos az egyenes merev talajon járástól (első fél évben padlófűtéses lakásban) nem adtunk a lábára még semmit, akko rkellett volna kezdeni, és ettől bedőlt. 🙁

  2. Mi nem rég a Macskapitány gyerekcipő üzletben Szamos kiscipőt vettünk, eddig bevált! Hatalmas segítséget kaptunk az üzletvezető kisasszonytól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*