Baba és gyerekcipők

Milyen cipőben tegyék meg a gyerekek az Első Lépéseket?

Amikor eljön a nagy pillanat, hogy a babánk a kapaszkodva lépegetés után hirtelen megteszi az első önálló lépéseket, a hatalmas örömünk közben el kell kezdenünk azon gondolkodni, hogy milyen cipőt is adjunk majd rá a szabadban vagy otthon. Mekkora legyen az első babacipő és mikor adjuk rá a babára? Egyáltalán, szükség van cipőre az első lépéseknél?

Ezeket mindenképpen tudnotok kell a babalábakról!

A baba talpát vastag zsírpárna borítja, lapos, és a láb boltozatai még nem alakultak ki. A baba lábujjaival is képes fogni, mozgatásukkal pedig a láb izomzatát erősíti. A láb boltozata pedig a járás folyamán alakul majd ki, a lábizmok működése segítségével. Fontos a sarok helyzete: az egészséges lábú kisbaba sarka állás-járáskezdéskor középállásban van és a talpa még egész felületével támaszkodik a talpon. A járás kezdeti időszakában viszont még gyakori, hogy a sarok befelé fordul, de ez nem probléma, nem kell kezelni. Amit érdemes tennetek: rendszeres mozgás, lábtorna (már járni tudó babánál), minél több mezítláb járatás a szabadban(!) és a megfelelő babacipő megvásárlása.

Egészséges babaláb = problémamentes felnőtt láb

Mivel a lábunkat egész életen át használjuk, és az állapota végigkísér minket egész életünkön át, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk az egészségének megőrzésére, a lábelváltozások kialakulásának megelőzésére már a babakorban. A felnőttkori hibás lábtartás előfeltétele az, hogy gyermekkorban a lábfej egészséges legyen. Sok felnőtt szenved hibás lábtartás miatt, mert gyenge az izomzata, amik mozgásszervi panaszokhoz vezetnek. Ha a gyermek egészséges csontokkal, izomzattal születik, fejlődését, növekedését a természetes mozgás, a megfelelő talaj és a jó cipő biztosítja.

Mikor van szükség az első gumitalpú babacipőre?

Első babacipő vásárlása

Mindenképpen meg kell várni vele az önálló járást! Amíg a baba nem jár önállóan, csak föláll, vagy kapaszkodva lépeget, addig nincs szükség gumitalpú cipőre, bőven elég egy vastagabb zokni vagy egy puhatalpú babacipő!

Ami még nagyon fontos: a baba minél többet legyen mezítláb (homokban, füvön, vagy ha ez nem megoldható, akkor otthon tegyetek le egy vastagabb szivacslapot és azon lépegessen), hogy önállóan fejlődjenek a talpizmai és minél több inger érje a tappancsait!

Mekkora legyen az első cipő?

A megfelelő cipőméret kiválasztásához pedig készítettem egy a Babám cipőmérete elnevezésű ingyenesen letölthető méretvevő lapot és egy hozzá tartozó kitöltési útmutatót, melyeket IDE kattintva letölthettek.

Így nézzétek meg a boltban, hogy megfelelő-e az adott babacipő a bébinek:

Első babacipő vásárlása

A legfontosabb szempontok a babacipő kiválasztásánál a következők:

  1. a talp hajlékony legyen és belül rugalmas borítású

Bolti teszt: próbáljátok meg a cipő orránál és sarkánál fölhajtani a cipőt, az a jó, amikor se túl könnyen, se túl nehezen nem hajlik

  1. a cipő orra legyen széles

Bolti teszt: nézzétek meg, hogy ha fölülről ránéztek a cipőre, akkor nem keskenyedik-e az orr-résznél. Az a jó, ha egy nagy félkört ír le az orr.

  1. stabil legyen a sarokrész

Bolti teszt: ha megnyomjátok a sarokrész tetejét (a cipő kérgét), akkor az csak enyhén hajlik be a nyomás hatására

A cipő anyaga legyen jól szellőző, ezért a bőrből készült babacipők a leggyakoribbak. A minőséget tartsátok szem előtt (érdemes az EU-ból származó és az EU normáknak megfelelő cipőket vásárolni, erről a gyártók szoktak egy leírást biztosítani), főleg a legelső cipőcske megvásárlásakor! Viselés közben pedig az a cél, hogy a cipő elősegítse azt a mozgást, amit a láb mezítláb járásnál végezne.

Az elején kétféle cipőre lesz szükség:

Otthonra érdemes beszerezni egy szandált, amely tartja a bokát – önállóan még nem öltözködő piciknek a csatos szandit ajánlom, mert azt nem tudják olyan könnyen kibontani ráérő idejükben, mint a tépőzárast -, és egy kinti cipőt, amire a fent említett szempontok megfelelnek.

A cipő lehet tépőzáras vagy fűzős, de fontos azt figyelembe vennetek, hogy a babák sokáig még csak tartják a lábukat, nem segítenek a cipőbe bújásban, ezért érdemes jól kitágítható szárú, majd jól rögzíthető cipőt választani.

És akkor egy cipő az Első Lépésekhez…

A magyar Szamos Kft. 2007. óta készít gyerekeknek supinált és formatalpas cipőket, idén ősztől azonban a legkisebbekre is gondoltak: elkészültek az Első Lépés cipők kifejezetten az önálló járás kezdetén tartó piciknek, utcai használatra.

A kisfiam Kán próbálta ki ezt a focilabdás Első Lépés cipőt,

Első babacipő vásárlása Első babacipő vásárlása

és azonnal megnézte mi is van a dobozban:):

Első babacipő vásárlása

Kán egy 21-es cipőcskét tesztel(t), de az Első Lépés sorozat kapható 17-22-es méretekben, természetesen lányos színekben is.

Első babacipő vásárlása

Nem tudtam nem szakmai szemmel nézni a cipő kialakítását és minőségét, de abszolút elégedett vagyok vele ilyen téren is! A fent is említett szempontoknak teljes mértékben megfelel a Szamos Első Lépés cipőcske:

Első babacipő vásárlása

– könnyű és hajlékony a talpa (ráadásul az orr-részre felér a talp, ezért védi is azt, hiszen az első lépéseknél még gyakoriak az esések és aztán inkább a „cipőorrdaráló-mozgás”, azaz a mászva közlekedéssel haladás) 😉

Első babacipő vásárlása

– széles az orr-rész, így a lábujjaknak van benne hely

Első babacipő vásárlása

– a sarokrész pedig stabilan tartja a bokát és itt van még egy plusz: ki van párnázva a szár felsőrésze (itt a képen a piros bőr-rész), így nem sérti a bokacsontok körüli részt!

Első babacipő vásárlása

A cipő minősége első osztályú, hiszen kívül-belül bőrből készül a felsőrész és megmutatom, hogy belülről milyen:

Első babacipő vásárlása

Nagyon puha bőrből készül a rugalmas fedőtalp, amelyet kipárnáztak még a kritikus, „lúdtalpgyártó” részen is!

A Szamos Kft. célja, hogy a gyerekeknek egészen az iskolás korukig biztosítsák a megfelelő és az egészséges láb kialakulását valamint megőrzését elősegítő gyerekcipők előállítását, így az Első Lépés cipők után is megtaláljátok a gyerekek méretének megfelelő további cipőket, szandálokat.

Én szakmai és anyai szemmel is nagyon jó szívvel ajánlom az Első Lépés cipőket a babák nagy útjának kezdetére!

És mivel nagyon értékelem az apró részleteket: külön dicséret a cipősdobozért, melynek alján megtalálható a mérettáblázat, a tetején pedig a „Szamos-kutyus, ami egy kivehető hűtő mágnes!:)

Első babacipő vásárlása

A Szamos Első Lépés cipők megvásárolhatók az alábbi linken található üzletekben, webáruházakban: http://www.szamoskft.hu/app/index.html#/sale

Egy pár Első Lépés cipő ára: 6-7000 Ft között van

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak vagy mamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

2 című bejegyzés “Milyen cipőben tegyék meg a gyerekek az Első Lépéseket?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. 17-22ig az első lépés babacipő 🙂 Remélem jó helyre írtam a választ 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*