Baba és gyerekcipők

Gyerekcipők ápolása

Baba és gyerekcipők ápolásaAz, hogy a felnőtt cipőket ápoljuk, szinte természetes, de mi a helyzet a gyerekcipőkkel? Hogyan és milyen szerekkel érdemes kezelni a különböző anyagból készült kis tipegőket?

Először is nagyon fontos, hogy a gyereknek legalább két pár benti és két pár kinti cipője legyen, hogy mindig legyen ideje kiszáradni az éppen kitisztítottnak. Biztosan észrevettétek, hogy még a szandálokba is könnyen „beleizzad” a lábuk, és a talpbélés megfogja a zoknit vagy harisnyát. Ez elkerülhető, ha két pár szandit/cipőt használtok felváltva.

A gyerekcipőket használat előtt érdemes befújni impregnáló spray-vel, így nő a víz és szennyeződés-taszító képességük. Nagyon fontos, hogy a port és a sarat megszáradásuk után sárkefével dörzsöljétek le a felső és alsórészről is, nem pedig vizes ruhával vagy szivaccsal már a hazaérkezéskor! Közvetlenül fűtőtesten, vagy alatta ne szárítsátok ki a nedves gyerekcipőket, hanem hagyjátok a szoba hőmérsékletén megszáradni.

Bőrből készült gyerekcipők ápolása

Ha már nincs a cipőn por és sár, akkor érdemes a bőr típusának megfelelő ápolót használni:

  • velúr és nubuk esetén a foltok eltávolításához gumiból készült radírt használjatok, majd bőrpuhító és színfelújító hatású speciális spray-t
  • egyéb bőr estén a megtisztítás után használjatok színtelen cipőkrémet és száradás után fényesítsétek ki a cipőt kefével vagy puha ronggyal
  • lakkbőrnél pedig fontos, hogy a szennyeződés puha szőrű kefével legyen eltávolítva és utána lakkzselét használjatok, ne pedig cipőkrémet (ez utóbbi ugyanis elveszi a lakkbőr fényét)

Műbőr gyerekcipők ápolása

Használat után mosószer nélküli vízzel mossátok le a szennyeződéseket és puha ronggyal töröljétek szárazra. Cipőkrémet nem kell használni.

Textil gyerekcipők tisztítása

A piciknek készült textil talpú és textil felsőrészes mamuszokat, kocsicipőket nyugodtan mossátok ki mosógépben; amelyek viszont textil felsőrészből és gumitalpból állnak (pl. tornacipő), ott a talpat mosószeres vízzel tisztítsátok, a felsőrész szennyeződéseit pedig mosószeres szivaccsal dörzsöljétek be. Ha nagyon piszkos, akkor a benedvesített felsőrészt mosószeres, puha szőrű körömkefével is át lehet dörzsölni óvatosan.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*