Baba és gyerekcipők

Az első babacipő vásárlása 1.- A babaláb jellemzői

A cipővásárlás sok nő egyik kedvenc tevékenysége. Eljön az idő, amikor viszont a babának kell megvásárolni az első kiscipőjét. Ez már nem olyan könnyű feladat, sok kérdés felmerül bennünk, Anyákban: Mikor vegyem meg az első kiscipőt? Milyen típusút vegyek? Mekkora a megfelelő méret? Elég a szandál, vagy kell-e zárt cipő is? A testvér cipője megvan, az nem lesz jó a picinek? Ebben a 3-részes sorozatban ezekre a kérdésekre kaptok válaszokat.

Néhány szóban a baba lábáról
A baba talpát vastag zsírpárna borítja, lapos, és a láb boltozatai még nem alakultak ki. A baba lábujjaival is képes fogni, mozgatásukkal pedig a láb izomzatát erősíti. A láb boltozata pedig a járás folyamán alakul majd ki, a lábizmok működése segítségével. Fontos a sarok helyzete: az egészséges lábú kisbaba sarka állás-járáskezdéskor középállásban van és a talpa még egész felületével támaszkodik a talpon. A járás kezdeti időszakában viszont még gyakori, hogy a sarok befelé fordul, de ez nem probléma, nem kell kezelni. Amit érdemes tennetek: rendszeres mozgás, lábtorna (már járni tudó babánál), minél több mezítláb járatás a szabadban(!) és a megfelelő babacipő megvásárlása.

baba lába
Fotó: Pinterest

Egészséges babaláb = problémamentes felnőtt láb
Mivel a lábunkat egész életen át használjuk, és az állapota végigkísér minket egész életünkön át, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk az egészségének megőrzésére, a lábelváltozások kialakulásának megelőzésére már a babakorban. A felnőttkori hibás lábtartás előfeltétele az, hogy gyermekkorban a lábfej egészséges legyen. Sok felnőtt szenved hibás lábtartás miatt, mert gyenge az izomzata, amik mozgásszervi panaszokhoz vezetnek. Ha a gyermek egészséges csontokkal, izomzattal születik, fejlődését, növekedését a természetes mozgás, a megfelelő talaj és a jó cipő biztosítja.

Miért NE siettessétek a baba járástanulását?
A járni tanuló gyermek ízületei általában lazák, az izomtónus még nem megfelelő. Ha a türelmetlen szülők a gyermeket többet állítják és járatják, mint amennyit önmagától állna és járna, túlterhelik a baba lábát. Ha a járást kézen fogva erőltetitek, már létre is hoztátok a leggyakoribb szerzett lábbetegség a lúdtalp legkorábbi kialakulásának lehetőségét. Ilyen „lúdtalp-elősegítő” eszköz lehet még a bébikomp (vagy járóka), hiszen többnyire lábujjhegyen terhelődik benne a láb. Ugyanis ha a gyenge hátizomzattal rendelkező, ülni vagy állni még nem tudó bébi, tartósan ülő vagy – ha megáll vele – álló helyzetbe van kényszerítve, a későbbiekben tartáshibák alakulhatnak ki nála. Ez a tartós testhelyzet nem előnyös, mert túlterheli a gerinc és  a láb szalagrendszerét. A bébikomp a már önállóan járni tudó babáknál célszerű eszköz.

Az első babacipő kiválasztása

Forrás: Pinterest

Holnapután a következő részben arról olvashattok, hogy mire kell odafigyelni a megfelelő babacipő kiválasztásánál!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*