Baba és gyerekcipők

Az első babacipő vásárlása 2. – A megfelelő babacipő

A legfontosabb szempontok a babacipő kiválasztásánál a következők:

  • a talp hajlékony legyen és belül rugalmas borítású (így tudja követni a láb gördülését és a talp alakját veszi föl)
  • a cipő orra legyen széles (így elférnek benne a lábujjak)
  • stabil legyen a sarokrész (ez segít középen tartani a sarokcsontot)

A cipő anyaga legyen jól szellőző, ezért a bőrből készült babacipők a leggyakoribbak. A minőséget tartsátok szem előtt, ugyanis a kevésbé minőségi, általában jóval olcsóbb baba bőrcipőknél előfordulhat, hogy bőr feldolgozásánál használt cserzőanyagokat nem mossák ki megfelelően, ezáltal az a használat során kontaktusba kerülhetnek a baba bőrével, ami nem túl egészséges… (érdemes az EU-ból származó és az EU normáknak megfelelő cipőket vásárolni, erről a gyártók szoktak egy leírást biztosítani).

A cipőben a láb bőre érintkezik a cipő belső anyagával, ami bizonyos ingereket jelent (ezért fontos pl. a rugalmas belső talpborítás). Viselés közben pedig az a cél, hogy a cipő elősegítse azt a mozgást, amit a láb mezítláb járásnál végezne. Ha nem megfelelő a lábbeli minősége vagy mérete, a láb bőrén külső nyomásra utaló elszíneződések jelenhetnek meg.

Az első babacipő kiválasztása
 A cipő lehet tépőzáras vagy fűzős, de fontos azt figyelembe vennetek, hogy a babák sokáig még csak tartják a lábukat, nem segítenek a cipőbe bújásban, ezért érdemes jól kitágítható szárú, majd jól rögzíthető cipőt választani.

Majd a tesó cipője jó lesz rá!
Ez az, amit ne mondjatok és tegyetek az első cipő választásakor! A lábnyom is egyedi, mint az ujjlenyomat és a testvér biztosan máshogy taposta ki a cipő belső talprészét, amibe nem illeszkedik pontosan a pici baba talpa, sőt nagyon komoly deformációkat is okozhat, még ha a tesó lába egészséges is.

Az első babacipő megvásárlása
Fotó: Pinterest

Holnap megtudhatjátok a sorozat harmadik részében, hogy mikor érdemes megvásárolni és mekkora legyen az első pár kiscipő!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*